Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

 • Κινδυνεύω να εμφανίσω καρκίνο του μαστού;

  Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Μπορείτε όμως να υιοθετήσετε ορισμένες συνήθειες που θα βελτιώσουν την γενική κατάσταση της υγείας σας. Να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος. Να ασκείστε και να ακολουθείτε ένα καταλλήλως ισορροπημένο διαιτολόγιο.

 • Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

  Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Μπορείτε όμως να υιοθετήσετε ορισμένες συνήθειες που θα βελτιώσουν την γενική κατάσταση της υγείας σας.
  Να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος.
  Να ασκείστε και να ακολουθείτε ένα καταλλήλως ισορροπημένο διαιτολόγιο.

 • Γιατί πρέπει να κάνω αυτοεξέτση μαστού;

  • Είναι μια διαδικασία απλή και εύκολη.
  • Όσο συχνότερα γίνεται, τόσο πιο γρήγορα θα γνωρίσεις πώς είναι κανονικά οι μαστοί σου και θα μπορείς να αντιληφθείς και την πιο μικρή αλλαγή.
  • Με την αυτοεξέταση, κάθε μήνα, μπορείς να σώσεις το μαστό και τη ζωή σου. Αν ψηλαφίσεις κάτι μη φοβηθείς. Όλοι οι όγκοι δεν είναι καρκίνοι. Έλεγξέ το όμως για να είσαι σίγουρη και ασφαλής.

 • Πότε πρέπει να κάνω την αυτοεξέταση του μαστού;

  • Ο καλύτερος χρόνος είναι λίγες μέρες μετά την περίοδο.
  • Αν δεν έχεις περίοδο όρισε μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε μήνα.

 • Τι είναι η μαστογραφία;

  Η μαστογραφία είναι η ακτινολογική απεικόνιση των μαστών. Είναι η καταλληλότερη προληπτική εξέταση που υπάρχει σήμερα για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού. Μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο σε αρχική μορφή, όταν το μέγεθος του όγκου είναι ακόμη μικρό, όπου δεν υπάρχει κανένα απολύτως κλινικό σύμπτωμα. Ακόμη η εξέταση αυτή ανιχνεύει τις μικροαποτιτανώσεις ή τυχόν αλλαγές του δέρματος, ευρημάτων που μπορούν να υποδηλώνουν την ανάπτυξη κακοήθειας. Η μαστογραφία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διάγνωση του καρκίνου, αλλά έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με την κλινική εξέταση.

 • Τι είναι η χημειοθεραπεία;

  Είναι η θεραπεία με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, που χορηγούνται για να καταστρέψουν τα άρρωστα κύτταρα που έχουν πιθανόν διαφύγει από τον όγκο σε άλλα μέρη του σώματος.
  Έχει δύο ενδείξεις:
  α) ως συμπληρωματική μετεγχειρητική θεραπεία
  β) για την αντιμετώπιση μεταστατικής νόσου.
  Σε μερικές περιπτώσεις χορηγείται και πριν την εγχείριση για να μειώσει το μέγεθος του όγκου και να βελτιώσει το συνολικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
  Το είδος και οι συνδυασμοί των φαρμάκων, αλλά και η διάρκεια της θεραπείας διαφέρουν σε κάθε άτομο και είναι αποτέλεσμα εκτίμησης διαφόρων παραγόντων από τον γιατρό.
  Είναι απαραίτητο, πριν την έναρξη της Χημειοθεραπείας, να ενημερωθείς για τη σημασία της και τις πιθανές της παρενέργειες.
  Η καλή σχέση με τον γιατρό σου είναι πολύ σημαντική.

 • Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της χημειοθεραπείας;

  Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: ναυτία, έμετος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια, στοματίτιδες, αραίωμα ή πτώση των μαλλιών και παρενέργειες στο αίμα.
  Να συζητάς με τον γιατρό σου για ό,τι σου συμβεί.

  Όλες οι παρενέργειες είναι παροδικές.